Стево Пендаровски

spПолитичка партија: СДСМ

Програма: преземи PDF

  • Роден на 3 април 1963, во Скопје.  Живее во Скопје. Оженет е, сопруга Елизабета. Имаат син Огнен.

Образование

  • Дипломирал на Правниот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје (1983)
  • Доктор на науки со здобиена диплома на УКИМ при Институтот за Политички, Правни и социолошки истражувања, Скопје. Докторирал на тема  “Надворешната и безбедносна политика на ЕУ и малите држави: Рамката на националниот дискурс”

Професионална кариера

  • Десет годишно искуство во Министерство за внатрешни работи на Република Македонија (раководител на одделот аналитика во Министерството за внатрешни работи; помошник-министер за односи со јавноста и началник на Управата за аналитика и истражување).
  • Јуни 2001 – Шеф за национална безбедност и главен советник за надворешна политика во кабинетот на претседателот Борис Трајковски и понатаму сукцесивно на претседателот Бранко Црвенковски
  • 2004 – 2005 та – Шеф на Државна изборна комисија.
  • 2008 Професор по Меѓународна Безбедност, Глобализација, Светска политика и САД, Меѓународни организации и институции, Надворешна политика и тероризмот. 

Членства во организации

  • /

Интернет страна

  • /

Социјални медиуми

Извор на информации