Половина од граѓаните очекуваат фер и демократски избори [медиуми]

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), Институтот за демократија (ИДСЦС) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ) воспоставија интегрирана платформа за набљудување на изборите. Дел од активностите на проектот Мојот избор 2011 се испитувањата на јавното мислење за прашања поврзани со изборите. Во прилог се објавите во медиумите за резултатите од анкетата.

Половина од граѓаните очекуваат фер и демократски избори

Повеќе од половината од македонските граѓани очекуваат фер и демократски избори на 5 јуни, а еден од десетмина стравува од масовни нерегуларности и насилства. Испитувањето на јавното мислење што го спроведоа Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), Институтот за демократија (ИДСЦС) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ), во рамките на својата интегрирана платформа за набљудување на изборите, покажува дека 50,8 отсто од граѓаните очекуваат фер и демократски избори, 25,3 отсто очекуваат делумно фер и демократски избори, а 12,8 отсто се плашат од нерегуларности и насилство на денот на изборите.

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=89EFA08155ACDF43B2BB29F7D99199C5

Анкета: Ќе бидат ли изборите слободни и фер

Фер и демократски избори очекуваат 50,8 проценти од испитаниците во анкетата ,,Мој избор 2011”, околу 25 проценти очекуваат делумно фер демократски избори, а 12,8 проценти стравуваат дека ќе има масовни нерегуларности и насилство на изборите, покажала анкетата на Институтот за демократија (ИДСЦС) спроведена во периодот од 13 до 15 мај на репрезентативен примерок од 1.107 испитаници.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=75546

Македонците стравуваат од поткуп на гласачи, Албанците од полнење на кутии

Мнозинството од граѓаните, 50,8 отсто очекуваат фер и демократски избори, без нерегуларности, покажува истражувањето кое што го спроведоа Македонскиот центар за меѓународна соработка, Институтот за демократија и Македонскиот институт за медиуми за тоа како ќе се одвиваат вонредните парламентарни избори, дали очекуваат нерегуларности и какви нерегуларности се можни.

http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/makedonija/15369/makedoncite_stravuvaat_od_potkup_na_glasachi,_albancite_od_polnenje_na_kutii.aspx

МЦМС: Мнозинството граѓани очекува фер и демократски избори

Поголем дел од граѓаните (50,8 отсто) очекуваат фер и демократски избори, околу 25 проценти очекуваат делумно фер и демократски избори, а еден од десет граѓани, односно 12,8 отсто стравуваат дека ќе има масовни нерегуларности и насилство на изборите, покажува анкетата спроведена во рамките на проектот „Мојот избор 2011“ од страна на Институтот за демократија (ИДСЦС) во периодот од 13 до 15 мај на репрезентативен примерок од 1.107 испитаници.

http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/makedonija/15361/mcms__mnozinstvoto_gragjani_ochekuva_fer_i_demokratski_izbori.aspx

Македонците стравуваат од поткуп на гласачите, а Албанците од полнење на кутии

Околу 25 отсто од граѓаните очекуваат делумно фер и демократски избори, додека еден од десет граѓани, 12,8 отсто стравуваат дека ќе има масовни нерегуларности и насилство на изборите.

http://forum.com.mk/257170

Македонците стравуваат од поткуп на гласачите, а Албанците од полнење на кутии

Мнозинството од граѓаните, 50,8 отсто очекуваат фер и демократски избори, без нерегуларности, покажува истражувањето кое што го спроведоа Македонскиот центар за меѓународна соработка, Институтот за демократија и Македонскиот институт за медиуми за тоа како ќе се одвиваат вонредните парламентарни избори, дали очекуваат нерегуларности и какви нерегуларности се можни.

http://tocka.com.mk/index12.php?ID=41766

Анкета: Мнозинството очекува фер избори

Мнозинството од граѓаните (50,8 отсто) очекува фер и демократски избори, околу 25 проценти очекуваат делумно фер и демократски избори, а еден од десет граѓани, односно 12,8 отсто стравуваат дека ќе има масовни нерегуларности и насилство на изборите.

http://kurir.mk/makedonija/vesti/30644-Anketa-Mnozinstvoto-ocekuva-fer-izbori

Анкета: Само 13% од граѓаните стравуваат од изборни нерегуларности

Поголем дел од граѓаните (50,8%) очекуваат фер и демократски избори, околу 25% очекуваат делумно фер и демократски избори, а еден од десет граѓани, односно 12,8% стравуваат дека ќе има масовни нерегуларности и насилство на изборите, покажува анкетата спроведена во рамките на проектот „Мојот избор 2011“ од страна на Институтот за демократија (ИДСЦС) во периодот од 13 до 15 мај на репрезентативен примерок од 1.107 испитаници.

http://www.press24.mk/story/makedonija/anketa-samo-13-od-gragjanite-stravuvaat-od-izborni-neregularnosti

Граѓаните очекуваат фер и демократски избори

Најголем дел од граѓаните(50, 8%) веруваат дека изборите на 5 јуни ќе бидат фер и демократски..Околу 25 % очекуваат делумно фер и демократски избори, додека 12 отсто стравуваат од масовни нерегуларности и насилство. Ова го покажува анкетата на спроведена од Институтот за демократија на вкупно 1.107 испитаници.

http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/mcms-mnozinstvoto-gragjani-ochekuva-fer-i-demokratski-izbori

Македонците стравуваат од поткуп на гласачите, а Албанците од полнење на кутии

Мнозинството од граѓаните, 50,8 отсто очекуваат фер и демократски избори, без нерегуларности, покажува истражувањето кое што го спроведоа Македонскиот центар за меѓународна соработка, Институтот за демократија и Македонскиот институт за медиуми за тоа како ќе се одвиваат вонредните парламентарни избори, дали очекуваат нерегуларности и какви нерегуларности се можни.

http://kajgana.com/makedonija/makedoncite-stravuvaat-od-potkup-na-glasachite-albancite-od-polnenje-na-kutii

Македонците стравуваат од поткуп на гласачите, а Албанците од полнење на кутии

Мнозинството од граѓаните, 50,8 отсто очекуваат фер и демократски избори, без нерегуларности, покажува истражувањето кое што го спроведоа Македонскиот центар за меѓународна соработка, Институтот за демократија и Македонскиот институт за медиуми за тоа како ќе се одвиваат вонредните парламентарни избори, дали очекуваат нерегуларности и какви нерегуларности се можни.

http://www.makfax.com.mk/_tools/article/257161/view

Македонците стравуваат од поткуп на гласачите, а Албанците од полнење на кутии

Мнозинството од граѓаните, 50,8 отсто очекуваат фер и демократски избори, без нерегуларности, покажува истражувањето кое што го спроведоа Македонскиот центар за меѓународна соработка, Институтот за демократија и Македонскиот институт за медиуми за тоа како ќе се одвиваат вонредните парламентарни избори, дали очекуваат нерегуларности и какви нерегуларности се можни.

http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mid=36&eventid=37260

МЦМС: Мнозинството граѓани очекува фер и демократски избори

Поголем дел од граѓаните (50,8 отсто) очекуваат фер и демократски избори, околу 25 проценти очекуваат делумно фер и демократски избори, а еден од десет граѓани, односно 12,8 отсто стравуваат дека ќе има масовни нерегуларности и насилство на изборите, покажува анкетата спроведена во рамките на проектот „Мојот избор 2011“ од страна на Институтот за демократија (ИДСЦС) во периодот од 13 до 15 мај на репрезентативен примерок од 1.107 испитаници.

http://alsat.mk/vesti/izbori_2011/2627083.html

Pin It