Промена на пратеничките мандати во изборните единици 5 и 6

Последните промени во Изборниот законик, меѓу другото, значеа прекројување на изборните единици бр.5 и бр.6. Користејќи ги податоците на Државна изборна комисија направививме симулација за тоа колку пратенички места би освоиле партиите доколку тогаш беше напрвено прекројувањето. Резултатот би бил плус еден пратеник за БЕСА, на сметка на ВМРО-ДПМНЕ и др. во изборната единица 6 и без промени во изборната единица 5.

Интерактивен приказ и повеќе информации https://tabsoft.co/39apnHC

promeni vo izborni edinici

Pin It