За кандидатите за Локалните избори

Од вкупно 260 кандидати за градоначалници само 5,8% се жени.

Од кандидатите, 20,8% се рекандидирани. Доколку бидат реизбрани, за двајца од кандидатите ова ќе биде 5 мандат, за 9 четврти мандат, за 18 трет мандат, а 25 би добиле втор мандат.

Во македонскиот блок, најголем број на кандидати за градоначалници има СДСМ 70 и ВМРО 69, додека пак од албанскиот БЕСА 20 и ДУИ 18. Независни се 8,5% од кандидатите.

kandidati 2017

Pin It